SKUTEKLUBBEN

Risør Seilskuteklubb

Reisebrev 26

Vi seilte videre vestover mot Cap Cana Marina på østsiden av Den Dominikanske Republikk, nattseiling, kom frem klokken 06:00 om morgenen. Østlig tung sjø, rett inn i innseilingen til marinaen, minste dybde 7 fot, min båt stikker 6. Jeg valgte å dra videre, til Cofresi og Ocean World Marina. Mer enn et døgn ytterligere seiling. Etter det såkalte timeglasset, et grunt område formet som et timeglass der sjøen ofte er veldig kaotisk, kom vi over i smulere farvann, dog tunge, høye dønninger aktenfra. Disse ga oss en flott seilas for de neste 30 timer. Da vi kom ut av ”Timeglasset” ropte Mlm; ”Look Bengt, a big fish”. Typisk, hun fornekter seg ikke. Hvalen var stor, kom opp av vannet og ned igjen med et tungt plask. Dette gjentok seg flere ganger. Et flott syn å se disse store dyrene.

I løpet av natten sovnet jeg på benken ute i cockpiten. En bølge gjorde at jeg falt mot midtkonsollet, med en stor, flott blåveis dagen etter som resultat. Det er ikke den første jeg har fått under seiling. Tidvis ubrukelige ben og armer, hovne knær, brukkne ribbein og kuler i hodet har vært en del av seilingens medbringende. Krykker har jeg om bord fra sist jeg besøkte Lanzarote. Det er ikke kun båten som skades.

Jeg fulgte med på ladningen av batteriene underveis, fikk en mistanke om at startbatteriet ikke ble ladet. Vi kom til havn, fylte diesel og skulle deretter til anvist plass i havnen. Motoren ville ikke starte. Baugpropellen virket heller ikke. Jeg koplet startkabler fra et av forbruksbatteriene til startbatteriet. Motoren startet. Det blåste mye i havna. Jeg ville bruke baugpropellen. Den er koblet til startbatteriet. Jeg tok ikke bort startkablene mellom batteriene. Det var en tabbe. Kablene tok fyr midtveis mot min anviste plass, plastklypene smeltet, begynte å brenne. To av batteriene og startbatteriet tok også fyr, treverket likeså, esken til elektrisk luftpumpe brant. Jeg forsøkte å slukke med ”det jeg fant”. Nytteløst. Jeg hadde intet valg, jeg måtte bruke pulverapparat. Jo da, flammene ble slukket, men pulver har en bieffekt, det blir et salig griseri, med timers opprydding, støvsuging og vasking etterpå. Og nedfallet fra røyken, overalt, til og med inn på toalettene (dørene var åpne).

Elektriker kom om bord og vurderte situasjonen. Mlm og jeg trengte å komme bort, vi gikk til en bedre middag, ”surf and turf” (biff og hummer), deretter et spektakulært danseshow.

Dagen etter kom teknikere om bord, fire stykker(!), brente ledninger ble erstattet, nye batterier kjøpt inn og montert, batteriisolator tatt ned, fikset og koblet opp igjen.

Når man trenger fagfolk må en ofte vente, i dagevis, folk er opptatte, så det skjer at man får om bord amatører og sjarlataner som gjør mer ugagn enn nytte. Jeg har i så måte fått min del.

Det virker ikke som jeg skal bli kvitt dette uhellssyndromet på denne turen. Det forsinker oss, bryter oss ned, spesielt Mlm blir nedstemt, hun mister troen på det gode båtlivet og jeg mister troen på en oppegående konto. Disse reparasjonene er meget kapitalkrevende. Mlm drømmer om en fremtid uten båt, jeg drømmer om en fremtid med båt og mindre trøbbel. Partene står til tider langt fra hverandre i deres drømmeverden.

I denne marinaen var det proffe folk, overalt. Reparatørene gjorde en utmerket jobb, igjen er alt i orden.

Vi ble liggende noen dager i påvente av roligere vær. Det blåser kuling og sjøen gikk høy.

Sammen med en del andre seilere, mest kanadiere, men også seilere fra Frankrike og USA, dro vi med buss til et ”zipline”, taubane sted. Moro å leke litt, svinge seg mellom trær og tårn som en annen Tarzan.

Også en bursdagsfeiring ble vi med på. Når man ligger flere båter sammen over lengre tid blir man godt kjent.

Været har blitt bedre, flere ville seile av sted, men får ikke tillatelse, av det militæret. Tvers over for oss ligger et maritimt fartøy og overvåker. Myndighetene på øya vil gi tillatelse når man kan dra. Det er første gang jeg har hørt at ikke en seiler selv kan bestemme og ta ansvar for sin egen seiling.

Denne marinaen er uten tvil den mest serviceminded jeg noen gang har besøkt. Smilende, høflige, hjelpsomme mennesker, som hele tiden var på pletten for å hjelpe.
Utseilt distanse: http://www.marinetraffic.com/en/ais/details/ships/shipid:308943/imo:0/mm


mars 19, 2017 - Posted by | Uncategorized

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: